Financieel Commentaar Financieel Commentaar

Beursgang ABN AMRO: Zin of Onzin

Beursgang ABN AMRO: Zin of onzin?

De overheid heeft de intentie het in 2008 verworven ABN AMRO in 2015 naar de beurs te brengen. De beweegredenen van deze beslissing zijn vooralsnog onduidelijk.

Eind 2008 is ABN AMRO door de overheid overgenomen voor een bedrag van 21,7 miljard. In de onderstaande tabel wordt getoond hoeveel winst ABN AMRO heeft gemaakt vanaf overnamedatum (eind 2008) tot en met heden.

Tabel: Winstcijfers ABN AMRO en rendement t.o.v. investering

Als we kijken naar de winstcijfers, dan kan geconstateerd worden dat:

– De winstcijfers jaarlijks stijgen
– Er tot en met 2014 3,6 miljard winst is gemaakt
– Het rendement ten opzichte van de investering is gestegen van -.5% in 2009 tot 6,5% in 2014

Conclusie 1:
Als we er van uitgaan dat de beursgang van ABN AMRO de belastingbetaler € 15 miljard oplevert, dan kunnen we simpelweg constateren dat met de opbrengst van ABN AMRO een rendement van 9,5% gemaakt moeten worden (€ 1,4 miljard : € 15 miljard) als er op de transactie geen rendementsverlies gemaakt mag worden. Dat gaat (zonder buitensporig beleggingsrisico) niet lukken.

Tot en met 2014 is er een winst gerealiseerd van € 3,6 miljard. Onduidelijk is hoeveel er van deze winst daadwerkelijk is overgeboekt naar de overheid. Anders gezegd: Heeft de overheid van ABN AMRO alle dividend daadwerkelijk ontvangen of is er ook onverdeelde winst in het bedrijf achter gebleven.

Conclusie 2:
Daarmee willen wij zeggen dat het verlies bij een opbrengst van € 15 miljard minimaal € 21,7 miljard (aankoopsom) – € 15 miljard (vermoedelijke opbrengst – € 3,6 miljard (dividend) = € 3,1 miljard zal bedragen. Dit bedrag moet worden opgehoogd met het niet uitgekeerde dividend.

Eindconclusie:
Naast het vermoedelijke rendementsverlies wordt een substantieel verlies gemaakt op de investering.

Alleen het belang van de belastingbetaler telt. En dit belang is momenteel absoluut niet gediend bij een verkoop van ABN AMRO.
ABN AMRO functioneert op dit moment uitstekend (zie de jaarlijks stijgende winst) en het rendement op het investeringsbedrag is momenteel zeer bevredigend (6,5%).

Daarnaast is het beursklimaat zodanig dat het investeringsbedrag (€ 21,7 miljard) bij een beursgang absoluut niet gehaald zal worden.

Het kan en mag niet zo zijn dat het belang van de bancaire bovenlaag van ABN AMRO (meer vrijheid in beloningsbeleid) gaat prevaleren boven dat van de huidige eigenaar van ABN AMRO (de nederlandse belastingbetaler).

Zolang de vermoedelijke opbrengst < blijft dan het investeringsbedrag moet een beursgang van ABN AMRO niet overwogen worden.

Financieel Commentaar is powered by WordPress | Entries (RSS) and Comments (RSS)| Partnerprogramm Theme