Financieel Commentaar Financieel Commentaar

Lot zonder Nieten

Huizenbezitters kunnen in aanmerking komen voor Nationale Hypotheek Garantie indien zij voldoen aan een aantal voorwaarden.

Deze beperkende voorwaarden zijn onder andere het maximale hypotheekbedrag (EUR 350.000) en de maximale koopsom van de woning (bestaande woningen EUR 312500,– en nieuwbouwwoningen EUR 324047,–).

Daarnaast moet je, om in aanmerking te komen voor NHG, een woning aankopen of verbouwen. Bij verbouwing geldt een maximaal hypotheekbedrag van EUR 265.000.

Het voordeel van NHG voor kopers is dat de geldverstrekker een (significant) lagere rente aanbiedt en daarnaast dat de schuldrest, indien bij gedwongen verkoop een schuldrest overblijft, wordt kwijtgescholden. Uiteraard moet hierbij wel aan enkele voorwaarden worden voldaan.

Het voordeel voor banken is dat er voor de financiering van hypotheken met NHG nauwelijks reserves op de balans aangehouden hoeven te worden.

Voorstel:

De voorwaarden voor de Nationale Hypotheekgarantie moeten zodanig worden uitgebreid dat deze (ook) gaat gelden voor iedereen die een hypotheekschuld heeft die niet groter is dan bijv 75% van de executiewaarde of 50% van de vrije verkoopwaarde. (Voor geldleners die hieraan voldoen geldt geen maximaal hypotheekbedrag meer.)

Waarom moeten de voorwaarden worden uitgebreid ??

Voordeel Nationale Hypotheekgarantie:

Versterking van het waarborgfonds door de vergoeding die betaald moet worden om voor NHG in aanmerking te komen (0,55% van het hypotheekbedrag). De kans dat het waarborgfonds aangesproken moet worden voor deze nieuwe toetreders is zeer klein omdat de vrije verkoopwaarde van de woning (afhankelijk van voorwaarden) 157% tot 200% bedraagt van het hypotheekbedrag.

Voordeel Banken:

Omdat voor hypotheken met NHG een veel kleinere reserve op de balans aangehouden hoeft te worden in vergelijking met Hypotheken zonder NHG kan de bank op deze manier haar vermogen versterken (en zodoende nog meer bestand zijn tegen strengere stresstesten) en/of meer gelden beschikbaar stellen voor andere investeringen.

Voordeel hypotheekgevers:

Een lagere rente (± 0,3%) voor de rest van de looptijd van de hypotheek. De kosten voor het waarborgfonds zijn er (afhankelijk van de administratiekosten die de bank in rekening brengt) in 2 a 3 jaar uit.

Financieel Commentaar is powered by WordPress | Entries (RSS) and Comments (RSS)| Partnerprogramm Theme